Planimetria
Pomocy !:

Poproszę o podpowiedź jakąś...
W trójkącie prostojątnym ABC, |kat C|=90
o , wybrano punkt P, dla ktorego trojkaty PAB, PBC,
PCA maja rowne pola. Widziac dodatkowe, ze |PA|
2 + |PB|
2=45 oblicz dlugosc |PC|.
Prosze nie rozwiązywać zadania, a jedynie nakierować mnie na właściwy trop, bo nie umeim go
ruszyć..
14 mar 17:49
Pomocy !:
14 mar 17:59
Pomocy !: Proszę o jakąś wskazówkę
14 mar 18:16
Godzio :
Pomogę
14 mar 18:30
Pomocy !: Cieszę się bardzo
14 mar 18:32
Godzio :

Skoro wszystkie pola są równe, tzn. że są to środkowe trójkąta ABC, a one dzielą się w stosunku
2 : 1 więc można oznaczyć:
| | 2 | | 1 | |
|PC| = |
| x, |PD| = |
| x gdzie x = |CD| |
| | 3 | | 3 | |
i skorzystać z tw. cosinusów w trójkącie ADP i PDB, pamiętaj, że cos(180 − α) = −cosα więc coś
się skróci
14 mar 18:33
Pomocy !: okej, zabieram się do pracy

Dam znać
14 mar 18:38
Eta:

Można też tak:
ponieważ pola trójkatów PAB, PBC, PAC sa równe
| | 1 | |
to pole każdego z nich jest równe |
| P(ΔABC)
|
| | 3 | |
zatem rzuty prostokątne E i F punktu P na przyprostokatne
dzielą te przyprostokątne w stosunku 1: 2 licząc od wierzchołka C
teraz z tw. Pitagorasa w trójkątach: PCF, PBE i PCE
napisz zależności
i uwzględnij,że |PC|
2+ |PA|
2= 45
14 mar 19:03
Pomocy !: Eta, a skąd wiesz, że |CP|2+|CA|2=45 ?
14 mar 19:25
Pomocy !: Przepraszam, |PC|2 +|PA|2 =45 *
14 mar 19:27
Eta:
oczywiście chochlik

ma być |PA|
2+ |PB|
2= 45 , z treści zadania
14 mar 19:30
Pomocy !: ok, rozumiem
14 mar 19:38
Zeniciak: Jak robię to zadanie sposobem Godzia, to nie skraca mi się wynik. Robię tak:
x = |PD|
|PA|
2 = x
2 + |DA|
2 − 2|DA|*x*cosα
|PB|
2 = x
2 +|DA|
2 − 2|DA|*x*(−cosα)
|PA|
2 + |PB|
2 = 45
x
2 + |DA|
2 − 2|DA|*x*cosα + x
2 + |DA|
2 + |DA|*x*cosα = 45
czyli 2x
2 + 2|DA|
2 = 45
Pomocy
28 sty 14:01
123qwe: Zeniciak zastosuj Δ
11 mar 14:24