Robin:
Rozłóż liczbę 8 na dwa składniki tak, aby suma ich kwadratów miała najmniejszą wartość, jak to zrobić
15 gru 21:46
Jakub:
x - pierwszy składnik
8-x -drugi składnik
f(x)=x2+(8-x)2 <-uprość ze wzorów skróconego mnożenia
badasz gdzie funkcja ma wartość najmniejszą, a ma w wierzchołku
xw = -b/2a <- x wierzchołka
Tak to rozwiązujesz.
15 gru 22:11
Jakub:
To są zadania optymalizacyjne na funkcję kwadratową. Na stronie
zadania-50 są trzy przykłady.
15 gru 22:12
Robin:
i teraz mam funkcje f(x) = 2x
2 - 16x + 64 i obiczając x wierzchołka mam 4. To w takim razie 3 liczbe liczę z 8-x tak, a czy mogę olbiczyć q i to powiinno wyjśc to samo

Bo jakos nie wychodzi. I nie wiem dlaczego.
15 gru 22:43
Jakub:
Nie wiem dlaczego napisałeś "3 liczbę" ? W tekście zadania jest, że 8 trzeba rozłożyć na dwa składniki. Pierwszy wyliczyłeś dobrze czyli 4, drugi
składnik to 8-4=4. Czyli 8 trzeba rozłożyć na 4 i 4. Wtedy suma ich kwadratów jest najmniejsza. I koniec zadania.
Zresztą dla przykładu: 32+52 daje 34, czyli jest większe niż 42+42 bo to 32. Spróbuj dla innych par, których suma jest 8.
Jeżeli policzysz q to będziesz miał ile wynosi ta suma kwadratów, (42+42=32), ale o to nie pytają w zadaniu.
Taka uwaga na koniec. W tego typu zadaniach często są wyniki, które
są równe jak 4 i 4.
15 gru 23:22