matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja homograficzna
konrad:
x − 1
x − 1
Dla jakich argumentów funkcje F(x)=
oraz G(x)=
2x + 5
3x + 2
przyjmuja tę sama wartość?Ile ta wartość wynosi?
14 mar 17:28
mark:
x−1
x−1
=
2x+5
3x+2
(x−1)(3x+2) = (x−1)(2x+5) 3x+2 = 2x+5 x = 3
2
F(3) = G(3) = −
11
14 mar 18:15
konrad:
dziękuje
14 mar 18:16