dwa pierwiastki
meg: Dla jakich wartości parematru m wielomian ma dokładnie dwa pierwiastki? jak takie zadanie
zrobić

P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−6m−20)
14 mar 17:13
meg: 
prosze
14 mar 18:05
Godzio:
−m − 5 = −2 i −6m − 20 ≠ −2 lub −m−5 ≠ −2 i −6m − 20 = −2
14 mar 18:16
meg: O nie myślałam, że to tak prosto! dziękuję

!
14 mar 18:18
Licealistka:
tu chodzi o miejsca zerowe...
x−2=0
x=2
x−m−5=0 od razu podstawiamy
2−m−5=0
−m=5−2
m=−3
x−6m−20=0
2−6m−20=0
−6m=20−2
m=−3
m=−3
ja własnie w taki sposob bym to rozwiazała...
14 mar 18:19
Licealistka: Czyli dobrze myślałam
14 mar 18:19
meg: −m − 5 = 2 i −6m − 20 ≠ 2 lub −m−5 ≠ 2 i −6m − 20 = 2
| | −22 | | −22 | |
m=7 i m≠ |
| lub m≠7 i m= |
|
|
| | 6 | | 6 | |
czyli taka jest odpowiedź?
14 mar 18:30
Licealistka: Meg a dlaczego przykładowo −6m−20≠2?
nie widze skad Ci sie to wzięło...
14 mar 18:31
meg: No bo...znaczy ja nie jestem pewna.
Chodzi o to, że mają być dwa pierwiastki, a jak widać z tego całego P(x) są 3, więc, żeby były
dwa to muszą byc dwa takie same i jeden inny? tak czy nie?
Ja nie wiem..ja o to pytam dlatego

przykłądowo:
−m − 5 = 2 (pierwszy i drugi pierwiatsek sa takie same) i −6m − 20 ≠ 2 (trzecie już nie może
być róz=wny tyle samo bo by było 3 takie same pierwiastki)
14 mar 18:35
meg: A u Ciebie własnie tak jest.. bo gdy do drugiego podstawie za m=−3
to wyjdzie x−m−5=0
x+3−5=0
x=2
i drugie
x−6m−20=0
x+18−20=0
x=2
czyli wszytskie pierwiastki sa takie same..czyli tak jakby jeden jest tylko.
ale ja nie wiem czy to moje myslenie jest dobre
14 mar 18:38
meg:
14 mar 18:46
Licealistka: Dobrze dobrze.. nie doczytałam sie

no własnie i to mi nie pasowało... to już wszystko rozumiem

po poprawieniu:
x−2=0
x≠2
dalej nie wiem
14 mar 18:53