matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Chrirto:
Przekątne rombu maja długość 4cm i 4√3cm.Wyznacz miary kątów tego rombu
14 mar 17:07
dero2005:
d = 4 f = 4
√
3
d
2
= tg
α
2
f
2
2
=
√
3
3
2
√
3
tg
α
2
=
√
3
3
α
2
= 30
o
α = 60
o
α
2
+
β
2
+ 90
o
= 180
o
β
2
= 60
o
β = 120
o
14 mar 17:20