matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Dżibuti:
Wiedząc że cosα=1/4 wyznacz sinα + cosα
14 mar 17:03
kas:
sin
2
α+cos
2
α=1 sin
2
α=1−cos
2
α sinα=
√
1−cos
2
α
sinα=
√
1−1/4
2
sinα=
√
15/16
sinα+cosα=
√
15/16
+1/4=
√
15
/4+1/4
14 mar 17:25