funkcja liniowa
okok: Dana jest funkcja liniowa określona wzorem f(x) = 3x + 4k − 5. Dla jakich wartości k miejscem
zerowym funkcji f jest: liczba większa od − 2 ?
14 mar 16:55
okok: refresh
14 mar 17:27
Licealistka: czyli x
o=−2
f(−2)=3*(−2) + 4k − 5
0=−6+4k−5
4k=11
Ale nie jestem pewna
14 mar 17:37
;): niestety to nie jest dobra odpowiedz wstaw za k=5 bo 5 u Ciebie spelnia
3x+20−5=0 3x=−15 x=−5 co sie nie zgadza poniewaz −2 jest wieksze od −5 wiec nie jest to liczba
wieksza od −2
−6+4k−5<0
4k<11
14 mar 17:51
Licealistka: Właśnie miałam problem z przedziałem

dziękuje za poprawę
14 mar 17:54
;): nie ma za co
14 mar 18:00
Nika 03: a umiesz funkcje kwadratowe
14 mar 18:01
;): a co masz z f.kwadratowej?
14 mar 18:02