Rozwiąż
?: Wielomiany : proszę o pomoc 3x3−15x2−4x−20 ≤0
14 mar 16:01
Lis:

Proponuję metodę grupowania wyrazów :
3x
3−15x
2−4x−20≤0
3x
2(x−5)−4(x−5)≤0
(x−5)(3x
2−4)≤0
x−5=0 3x
2−4=0
x
1=5 3x
2=4
do tego rysujemy oś...
| | 2 | | 2 | |
x∊(−∞, − |
| )u { |
| , 5) |
| | √3 | | √3 | |
14 mar 16:15
Lis: | | 2 | | 2 | |
jeszcze jedna rzecz... x∊(−∞, − |
| > u < |
| , 5 > |
| | √3 | | √3 | |
14 mar 16:18
sadadsa: dobrze są znaki napewno
14 mar 16:18
sadadsa: dobrze, dobrze, sory ^^
14 mar 16:19
?: (x−5) (3x2−4)≤0 do tego doszłam i nie wiedziałam co dalej,bardzo dziękuję za pomoc, jeszcze
jedno pytanko,skąd pierwiastki?
14 mar 16:25
?: już wiem

dzięki bardzo raz jeszcze
14 mar 16:27