geometria liceum
gupeeek: Geometria, bardzo proszę, to istotne

Nie mam pojęcia, jak zabrać się za te zadania, proszę o
jakąkolwiek wskazówkę!
1. Punkty A=(−3,0), B=(4,−1), C=(5,1) i D=(2,3) są wierzchołkami czworokąta. W jakim stosunku
dzieli bok AD prosta równoległa do boku DC przechodząca przesz punkt B?
2. Prostokąt o bokach długości 5 i 12 przesunięto równolegle w kierunku wyznaczonym przez jego
przekątną. Pole części wspólnej prostokąta i jego obrazu jest równe połowie pola tego
prostokąta. Oblicz długość wektora przesunięcia.