matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec
malapaula:
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekatnej
√
20
. Oblicz V i Pc. jak się za to zabrac..?pomoc...
14 mar 15:51
dero2005:
h = d d
2
+ h
2
= (
√
20
)
2
2d
2
= 20 d
2
= 10 d = h =
√
10
V =
πd
2
4
*h =
10
4
π
√
10
P
c
= 2*
πd
2
4
+ πdh = πd(
1
2
d + h) = 15π
14 mar 17:36