Zestaw rozszerzony
Ewelina: Dane jest 24g radioaktywnego pierwiastka o czasie połowicznego rozpadu T1=7lat i 3g innego
radioaktywnego pierwiastka. Jaki jest czas połowicznego rozpadu T2 drugiego pierwiastka,
jeżeli po 21 latach ilości obu pierwiastków będą równe?
14 mar 15:36
Ewelina: ponawiam prośbę
14 mar 15:55
sadadsa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_po%C5%82owicznego_rozpadu
wzór na ilość pierwiastków, które zostaną po czasie "t"
N
t = N
0 * (
12)
TT1/2
czyli N
t to to ile zostało
N
0 − ilość która była
T − czas który określamy
T1/2 − czas połowicznego rozpadu
i mamy w naszym zadaniu takie dane:
N
t = 24g * (
12)
217 = 3g * (
12)
21x
nasszą niewiadomą jest "x"
24 * (
12)
3 = 3 * (
12)
21x
24 * (
18) = 3 * (
12)
21x
3 = 3 * (
12)
21x
wychodzi ze ten drugi pierwiastek wogóle nie może się rozpadać. No bo po 21 latach pierwszego
pierwiastka będzie 3g.
^^
14 mar 16:14