potrzebuję pomocy!!
Licealistka: punkty równoodległe do prostej o równaniu y=−12 i punktu P=(0, 12) należą do wykresu
funkcji f. Znajdź wzór tej funkcji.
14 mar 13:38
Licealistka:

Zapisz warunek. Znasz wzór na odległość dwóch punktów i na odległość punktu od prostej?
podstawiasz i liczysz
To jest w miarę proste zadanie
14 mar 13:46
Licealistka: dzięki
14 mar 13:51
Eta:

C(x,y) , A( x, −
12) , P(0,
12)
z warunku zadania: |PC|= |AC|
zatem:
( x−0)
2+ (y−
12)
2= ( x − x)
2+(y+
12)
2
x
2 +y
2−y +
14 = y
2+y+
14
po redukcjii:
x
2= 2y
| | 1 | |
to y= |
| x2 −−− to równanie paraboli
|
| | 2 | |
Odp: zbiór takich punktów spełniających warunek zadania
| | 1 | |
należy do paraboli o równaniu : y= |
| x2
|
| | 2 | |
14 mar 13:59
Licealistka: jak by można było jeszcze prosić o wzór tej funkcji co wyszła, żebym później mogła sprawdzić
czy mam dobrze, to byłabym wdzięczna
14 mar 14:03
Licealistka: aha


Dziękuję bardzo
14 mar 14:04
Licealistka: Matko...
14 mar 14:05