Funkcja kwadratowa: f(x)=x^{2}+bx+1 zwf to {-3; ∞) wyznacz b
orange91: Funkcja kwadratowa: Wyznacz współczynnik b tak aby podany przedział był zbiorem wartości
funkcji f(x)=x
2+bx+1 zwf to {−3;
∞)
I proszę o pomoc gdyż nie mam pomysłu jak to zrobić.
14 mar 13:13
Licealistka: zw= zbiór wartosci czyli to y...
14 mar 13:33
orange91: wiem. pokręciłem trochę może to zwf... {−3,
∞) to jest przedział.
I mam w funkcji znaleźć b....
i nie mam pomysłu jak to zrobić.
wiem że:
q=−3
y=a(x−p)
2+q
i kilka innych rzeczy też wiem. tylko w tym zadanku nie umie połączyć tego jakość
14 mar 13:45
Jack:
wierzchołek paraboli musi mieć y
w=−3
| | −Δ | | −(b2−4) | |
stąd −3= |
| = |
| . Wylicz z tego b. |
| | 4 | | 4 | |
14 mar 14:36