| 222*√3 | ||
Pc = 22 * 22 + 4 * | ||
| 4 |
− wiec jak coś nie kumasz to znajdź wzór na pole równoramiennego.
co do V to trzeba mieć pole pole podstawy − czyli pole kwadratu = 22*22
i wysokość całości.
H można policzyć z pitagorasa. przekątna podstawy to 22√2 dziele ją przez dwa bo chce jej
połowę czyli mam 11√2. i to niech będzie moje nowe a, b jest to H, natomiast c jest
przekątną czyli krawędzią = 22cm. TO daje nam takie równanie a2 +b2 = c2
podstawiamy
11√22+b2=222
porządkujemy
b2=222−11√22
i finalizujemy obliczenie
jak mamy b to
| pp*H | ||
V= | ||
| 3 |