??
.aga: wykaż że prots l: y=−2x−1 jest styczna do okregu (x−3)2+(y+2)2=5
14 mar 12:31
Bizon: ... sprawdż odległość środka tego okręgu od prostej ... czy czasami nie jest równa
promieniowi
14 mar 12:44
Bizon: albo układ równań .... więc (x−3)2+(−2x−1+2)2=5
... i sprawdź czy czasami Δ nie jest równa 0. Jeśli tak to jest jedno rozwiązanie .... a więc
jeden wspólny punkt ...
14 mar 12:53
.aga: dzięki
14 mar 12:57
Licealistka:

rysunek prowizorka:
prosta może mieć z okręgiem jeden lub dwa lub zero punktów wspólnych.
prosta jest styczna do okręgu jeżeli ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny.
Wyznaczanie punktów wspólne okręgu i prostej:
(x−3)
2+(−2x−1+2)
2=5
x
2 −6x +9 +(−2x+1)
2 =5
x2 −6x +9 +4x
2 −4x +1 =5
5x
2 −10x +5=0 /:5
x
2 −2x +1=0
(x−1)
2=0
ma punkt spólny (1;−3)
14 mar 13:04