calki
niewiem: HELP
calkowanie funkcji wymiernych
| | x+1 | |
Jak zrobic calke z : |
| dx ? |
| | 2x+3 | |
14 mar 12:15
jo: Podziel licznik przez mianownik.
14 mar 12:51
niewiem: udalo mi sie roziwazać ten przyklad wyzej ale teraz mam problem z takim przykladem:
| 1 | |
| dx moze ktos wie jak to zrobic? |
| (x2+3)2 | |
14 mar 14:34
niewiem: nikt nie ogarnia takich calek?
14 mar 15:02
Waldemar:
| | dx | | x2 | |
∫U{dx}{(x2+3)2 ⇔ 13[∫ |
| −∫ |
| dx]
|
| | x2+3 | | (x2+3)2 | |
Pierwsza całka elementarna ,druga całka:
| | x | |
u=x u'=1 v'= |
| v=?(uporasz się?) |
| | (x2+3)2 | |
14 mar 16:21
niewiem: na poczatku powiedz mi skad taki dziwny zapis wziol ci sie w pierwszej linijce? Jak i przec co
rozszerzyles bo nie widze tego...
14 mar 16:26
niewiem: ?
14 mar 19:49
niewiem: no to chociaz calka :
14 mar 20:57
14 mar 20:58
niewiem: czyli ma byc:
| ax+b | | c | | d | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| ? |
| x2+1 | | x+1 | | x−1 | | x4−1 | |
14 mar 21:05
Godzio :
Tak
14 mar 21:06
niewiem: czy:
| ax+b | | cx+d | |
| + |
| =... ? |
| x2+1 | | x2−1 | |
14 mar 21:07
niewiem: ?
15 mar 13:41
Basia:
nie; x
2−1 = (x−1)(x+1)
| ax+b | | c | | d | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x2+1 | | x−1 | | x+1 | | x4−1 | |
15 mar 14:19
niewiem: a taka caleczke:
| | 2x3−19x2+58x−42 | |
∫ |
| |
| | x2−8x+16 | |
15 mar 19:08
niewiem: Basia godzio gdzie jestescie
15 mar 19:33
Basia:
podziel najpierw licznik przez mianownik
pamiętasz ze szkoły jak się dzieli wielomiany ?
15 mar 19:36
niewiem: tak to zrobilem i zostaje mi reszty(wiec tak naprawde mam problem tylko z ta calka):
| −2x+6 | |
| dx i jak wyliczam ta calke to mi wychodzi inaczej niz w odpowiedziach... |
| (x−4)2 | |
15 mar 19:39
niewiem: moge to rozbic na ulamki proste czyli:
| −2x+6 | | a | | b | |
| = |
| + |
| ? |
| (x−4)2 | | x−4 | | (x−4)2 | |
15 mar 19:41
Basia: tak
15 mar 19:48
niewiem: | | 2 | |
a wiec z tego a wychodzi −2 i b tez wychodzi −2 a wiec wynk z tej calki to −2ln/x−4/+ |
| |
| | x−4 | |
a wiec inaczej niz w odpowiedziach i nie wiem gdzie robile blad
15 mar 19:51
Basia:
może w dzieleniu, sprawdzę
15 mar 19:53
Basia: oczywiście, że w dzieleniu
reszta = 2x+6
15 mar 19:56
Nika 03: Basiu a umiesz funkcje kwadratowe
15 mar 19:58
niewiem: Ok wielkie dzieki. Sprawdzalem 3 razy to dzielenie a dalej nie znalazlem tego błedu
15 mar 19:59