stosunek objetosci kuli wpisanej i opisanej w stozek
ania: hej!
zadanie zrobilam, ale....
brzmi tak
w stozek , w kórym tworząca ma dl l=10 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45
wpisano kulę i opisano na nim kulę. oblicz stosunek objętości kuli opisanej na stożku do
objętości kuli wpisanej w stożek
proszę, niech ktos sprawdzi, czy jestok
ponieważ trójkąt jest równoramienny jego podsatwa i wysokość 5√2 (policzona z funkcji tryg)
poniewż jest to taki tójkąt, to jego podsatwa jest równoczesnie średnicą kuli opisanej na
stozku (tak?)
no to V kuli opisanej wyszło mi 1000/3π√2
zeby obliczyc promien kuli wpisanej skorzystalam ze wzoru R=2P(trojkata tworzącego
stozek)/(a+c+c)− boki tego trójkąta
R wpisanje w stozek 10/(√2+2) − czy Wam też tak wyszło?
więc stosunek objętości kuli wyszedł mi 5+3,5 √2
czy tak?
14 mar 11:53
kasia121: czesc, też liczyłam to zadanie ale wyszło mi inaczej
16 mar 19:16
slonkoo121: a mi wyszło tak:
l=10cm
pole trójkąta: 10 √2 *5 √2 /2 = 50
r wpisanej kuli to 2P trójkata przez (a+l+l) czyli 2*50 / 10 √2+10+10 = 100 / 10 √2+20 =10
/ √2+2= 5(2−√2)=10−5√2
V=4πr3/3
Vr=4π(2500−1250√2) / 3
R=5√2 , bo tworzące stożka tworzą kąt 90 stopni, czyli podstawa trójkata jest średnicą
okręgu.
VR=4π 250√2 / 3
czyli VR / Vr = √2+1 / 5.
Prosze o odpowiedz komu tak wyszło.pozdrawiam
16 mar 19:45