Wiem jak to zrobić ale nie jestem pewna czy dobrze myśle
Licealistka: | | 1 | | x−1 | |
znajdź dziedzinę funkcji o równaniu f(x)= |
| − |
| +√x+1 |
| | x2+x | | x−2 | |
14 mar 10:58
Licealistka: Z tego wynika że x−2 nie moze być równe 0 a wiec
x−2≠0
x≠2 ,
x+1 nie moze być ujemne, wiec musi byc większe od zera ;
x+1>0
x>−1
oraz
x
2+x≠0
Δ= 1−4=−3
czyli z tego wynika że dziedzina wynosi... i tego nie wiem
14 mar 11:03
Licealistka: i jak?
14 mar 13:05
Jack:
po pierwsze, pierwszy mianownik musi być różny od 0.
Zatem:
x2+x≠0
x(x+1)≠0 ⇒ x≠0 ∧ x≠−1 (źle policzyłaś deltę, c=0)
Po drugie, drugi mianownik też musi być różny od 0.
Zatem:
x−2≠0 →x≠2
Po trzecie, wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, czyli ≥0.
Zatem:
x+1≥0 → x≥−1
Teraz wszystkie te warunki muszą być spełnione jednocześnie.
Zatem:
x≠0 ∧ x≠−1 ∧ x≠2 ∧ x≥−1 → x∊(−1,∞) \ {0,2}
14 mar 14:34
Ajtek:

1
o x−2≠0 → x≠2 czyli x€R\{2}
2
o Wiemy też, że x2+2≠0 zawsze → x€R
3
oTeraz mamy pierwiastek:
√x+1
Zauważ, że nie jest on w mianowniku, a więc x+1≥0 → x≥−1
Teraz część wspólna tych zbiorów:
x€≤−1;∞)\{2}
14 mar 14:38
Ajtek: Błąd w 2
o: x
2+x tam jest czyli jeszcze zero musimy wyłacyć

.
14 mar 14:40
Licealistka: Ajtek dziękuje

i Jacku drogi Tobie również dziekuje
14 mar 19:47