wartosc bezwzgledna, nierownosc
robcio: 1 / |x+1| > 3
14 mar 10:33
robcio: nikt?
14 mar 11:14
Licealistka: ja, chwilka
14 mar 11:16
Licealistka:
jest to ulamek, wiec z tego wynika ze |x+1| nie moze być równe 0 bo nigdy nie dzielimy przez 0
|x+1|≠0
rozwiązujemy rownanie
|x+1|=0
x+1=0 v −x−1=0
x=−1 x=−1
czyli x≠ −1
przedział dla tego rownania wynosi x∊(−
∞;−1)∪(−1;+
∞)
Chyba...
Bynajmniej tak bym to wykonała...
14 mar 11:21
robcio: ja to robiłem tak:
1
−−− > 3
|x+1|
1 1
−−− > 3 oraz −−− < −3
x+1 x+1
no i nie wiem jak ten x wyciągnąć
14 mar 11:26
Licealistka: własnie... to też jest dobrze.. a wiec moj sposób jest latwiejszy czyż nie?
14 mar 12:09