ciąg geometryczny
Magda: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = n2n+1.
Wykaż, że (a2,a3,24364) jest ciągiem geometrycznym.
Dzięki
14 mar 09:45
Bizon: | 4 | | 243 | | 81 | |
| x |
| = |
| ... zachodzi ta równość a więc wyrazy te to kolejne wyrazy ciągu |
| 3 | | 64 | | 16 | |
geometrycznego
14 mar 09:56
asik: nie
na wzorach ogólnych
a(n+1) −an = constans
14 mar 10:38
Bizon: w zadaniu są akurat tylko te trzy wyrazy ...
ale Ty sprawdzaj sobie na ogólnych
14 mar 10:45
Jack:
| | 243 | |
po pierwsze, tylko (a2,a 3 |
| ) stanowią ciąg geom, więc co niby "na wzorach ogólnych" |
| | 64 | |
tu sprawdzać?
do drugie, mamy ciąg geometryczny, a nie arytmetyczny,
asik.
Bizon, oczywiście, dobrze zrobił...
14 mar 14:52