ciąg geometryczny
Magda: Tomek rozwiązał przed egzaminem zadania testowe z fizyki. Pierwszego dnia rozwiązał 40 zadań a
każdego następnego 1,5 raza więcej. W sumie tomek rozwiązał 325 zadań. Przez ile dni
rozwiązywał te zadania.
14 mar 09:27
sadadsa: ciąg geometryczny o "q" równym 1,5
q = 1,5
a1 = 40
Sn = 325
[279]]
Sn = a1 * 1 − qn1−q
podstawiamy sobie
325 = 40 * 1 − 1,5n1−1,5
325 = 40 * 1 − 1,5n− 0,5
−162,5 = 40 * (1 − 1,5n)
−4,0625 = 1 − 1,5n
1,5n = 5,0625
1,5n = 1,54
n = 4
Odp.: Rozwiązywał przez 4 dni.
Zawsze sobie sprawdzaj.
1 dzień − 40
2 dzień − 60
3 dzień − 90
4 dzień − 135
40+60+90+135 = 325
zgadza się
14 mar 17:20