ostrosłup prawidłowy czworokątny
ania.m.: Odległość spodka wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego ściany bocznej jest
równa 12 cm,zaś jego ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni.Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
13 mar 23:57
dero2005:
| 12 | |
| = sin 60o = √32 → a = 16√3
|
| a2 | |
| h | |
| = tg 60o = √3 → h = 24
|
| a2 | |
h
s =
√h2 + (a2)2 →h
s = 16
√3
V =
13a*h = −−−−−−−−−−−−−
P
c = a
2 + 2*a*h
s = a(a + 2h
s) = −−−−−−−−−−−−
14 mar 08:12