cosinus
cierpietnica: cosα2=−1/3
ile wynosi więc cosα
i czy to w ogóle możliwe?
13 mar 23:31
Jack:
niemozliwe.
13 mar 23:32
komentator OWMH: Rozwiązanie;
I SPOSÓB ;
COS2α = −1/3 ;
JEST TO RÓWNANIE GDZIE LEWA STRONA JEST KWADRATEM PEWNEJ LICZBY;
A JAK WIEMY DLA X∊R ,TO X2 ≥ 0 ( KWADRAT DOWOLNEJ LICZBY RECZYWISTEJ
JEST DODATNI LUB ZERO); A PO PRAWEJ MAMY ŻE, TEGO KWADRATU JEST
WARTOŚCIĄ UJEMMNĄ, A WIĘC JEST SPRZECZNOŚĆ, TO RÓWNANIE JEST SPRZECZNE
A WIĘC NIE MA ROZWIĄZANIA.
II SPOSÓB ;
COSα ∊ [ −1; −1] STĄD COS2 α ∊ [ 0; 1] A WIĘC COS2 α ≠ −1/3;
COSα2 = −1/3 NIE JEST ZDANIE PRAWDZIWE DLA DOWOLNEGO α ∊ R ,
WIEC JEST RÓWNANIEM SPRZECZNYM, NIE MA ROZWIĄZANIA.
14 mar 09:51