Jak to wyliczyć?
Mania:
Jak to wyliczyć?
| (3/8)−1*(2/3)−3−(−1/3)−1 | |
| |
| (0,1)−1−(3/10)0*(0,5)−2 | |
13 mar 22:48
Mila: korzystając ze wzorów, czego n ie wiesz?
13 mar 23:03
13 mar 23:06
komentator OWMH: ROZWIĄZANIE:
UWAGA 1.
jeśli A∊R; A≠0 to:
1.− A0 = 1
2.− A. (1/A ) =1 ; 1/A jest liczbą odwrotną do A . reprezentuje sie też jako A−1
bo jak wiemy Am . Ap = Am+p stąd i z p−ktu 1; A. A−1 = 1
UWAGA 2.
jeśli a≠o; b≠0; to (a/b)−1 = b/a.
również wiadomo ((a/b)n)p = (a/b)n.p
(a/b)−n = ((a/b)−1)n= an / bn
stąd (a/b)−n = (b/a)n
UWAGA 3
po pierwszy trzeba zapisać postać ułamki dziesiętnych na postać ułamki zwykłych.
A teraz możemy już przystąpić do rozwiązania tego zadania
(3/8)−1 . (2/3)−3 − (−1/3)−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
(1/10)−1 − 1.(5/10)−2
(8/3). (3/2)3 − (−3)
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
(10)1 − 1.(10/5)2
(8/3) . (9/8) + 3
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
10 − 4
9 + 3
= −−−−−− = 6
6
14 mar 09:23
komentator OWMH: SORRY błąd jak pisałem:
WYRAŻENIE NA WIERSZU 10 TO POWINNO BYĆ
(a/b)−n = ((a/b)−1)n = (b/a)n
WYRAŻENIE NA WIERSZU 11 TO POWINNO BYĆ
(a/b)−n = bn/ an
14 mar 09:32