matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
22tysia:
log
2
(x
2
+ 6x+17)=3 log x − log(x+90)= −1
13 mar 22:12
Eta:
1/ dziedzina: x
2
+6x +17 >0 ,Δ<0 => D= R i teraz z def. logarytmu x
2
+6x+17= 2
3
=> x
2
+6x +9=0 => ( x +3)
2
=0 => x= − 3 2/ D: x>0 i x+90>0 => x >0
a
loga− logb= log
b
to
x
log
= −1
x+90
i z def. log
x
1
1
=
, bo 10
−1
=
x+90
10
10
dokończ .......
13 mar 22:35