nie potrafię zrozumiec... według mnie b c i d są złe.
krzyzan: W trójkącie prostokątnym na przeciwko kąta α bok ma 2cm, a na przeciwko kąta β bok ma 4cm.
Wskaż błędna odp.
a) tg α = 12
b) cos β = pierwiastek z 55
c) sin β = 2pierwiastki z 55
d) cos α = 15
13 mar 22:08
Eta:

c
2= 2
2+4
2
c
2= 20
c= 2
√5
| | 2 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| −−− poprawna
|
| | 4 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | | √5 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| −−− poprawna
|
| | 2√5 | | √5 | | 5 | |
policz dalej............
błedną będzie odp d)
13 mar 22:20
krzyzan: dziękówa

zapomniałem u usuwaniu niewymierności z mianownika.
13 mar 22:24
Eta:
13 mar 22:27