pomocy :(
45 BARTEK: Do źródła napięcia o sile elektromotorycznej E=14 V i oporze wewnętrznym r=1Ω, podłączono
równolegle dwa oporniki o oporach 10Ω i 15Ω. Oblicz natężenie prądu całkowitego oraz natężenie
prądów płynących przez oporniki.
_________
I1 I I I1
___>___I R! I___>___
I I I I
I I________ I I
I I
J I I J
−−−−>−−−−I A B I−−−−−>−−−−
I I I I
I I ___________ I I
I I I2 I I I2 I I
I I___>___I R 2 I___>__I I
I I I I
I I__________I I
I I
I I
I I
I I
I______________I I__________________I
I I
+ E −
13 mar 21:32
kapral:
Skorzystaj z poniższych zależności:
| | R!*R2 | | E−Jr | | E−Jr | |
E=J(r+Rz) , Rz= |
| , |
| =I1 , |
| =I2 |
| | R!+R2 | | R! | | R2 | |
14 mar 09:27
45 BARTEK: no tak ale nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac, tak to jest jak sie na stare lata uczy
16 mar 19:56
45 BARTEK: kto mi to zadanie pomorzerozwiazac i potłumaczy

prosze
16 mar 21:46
Gustlik: Do źródła napięcia o sile elektromotorycznej E=14 V i oporze wewnętrznym r=1Ω, podłączono
równolegle dwa oporniki o oporach 10Ω i 15Ω. Oblicz natężenie prądu całkowitego oraz
natężenie
prądów płynących przez oporniki.
Korzystasz z prawa Ohma dla obwodu zamkniętego
gdzie:
E − SEM ogniwa
r − opór wewnętrzny ogniwa
R
odb − całkowity opór podłączonych oporników
a więc opór wewnętrzny ogniwa jest połączony szeregowo z opornikami zewnętrznymi.
Liczysz R
odb jak gałąź równoległą:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| =
|
| Rodb | | R1 | | R2 | | 10 | | 15 | |
Zatem R
odb=6 Ω
| | 14V | | 14V | |
I= |
| = |
| =2A − to natężenie prądu pobieranego z ogniwa.
|
| | 1Ω+6Ω | | 7Ω | |
Liczę spadek napięcia na oporze wewnętrznym ogniwa:
ΔU=I*r=2A*1Ω=2V
Napięcie na opornikach odbiorczych:
U=E−ΔU=14V−2V=12V
17 mar 01:36
45 BARTEK: dziekuje i pozdrawiam serdecznie
17 mar 10:25