Równania wymierne
Misiaa:
13 mar 21:17
Misiaa: może mi mi ktoś pomóc ?
wiem , że 6x+2 trzeba przyrównać do 0.
13 mar 21:19
kachamacha: 3(6x+2)=4(4x−11)
rozwiąż takie równanie
13 mar 21:20
morfepl:
D:6x+2≠0
x≠−13
4(4x−11)=3(6x+2)
16x−44=18x+6
−2x=50
x=−25
13 mar 21:20
Misiaa: tak wiem , ale najpierw trzeba ustalić dziedzinę .. ale jak ?
13 mar 21:21
morfepl: aby ustalić dziedzinę musisz przyrównać mianownik do 0 i wykluczyć ten punkt(punkty)
13 mar 21:23
13 mar 21:23
Misiaa: aa to dobrze zrobiłam
| | 6x − 5 | | 4 | |
a z tym : |
| + |
| =0 |
| | 2 − 7x | | 5 | |
13 mar 21:24
tysia : mozesz tak:
dziedzina to 2−7x≠0
i na krzyz znowu pomnozyc
13 mar 21:25
tysia : czyli 5(6x−5)=−4(2−7x)
13 mar 21:25
Misiaa: a dlaczego −4?
13 mar 21:31
Misiaa: aaa już wiem
13 mar 21:32
Misiaa: dzięki za pomoc
13 mar 21:32
tysia : nie ma za co
13 mar 21:34