matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
maths:
Rozwiąż | 9 − x
3
|= 8x
2
13 mar 21:10
tysia :
9−x
3
=8x
2
lub 9−x
3
=−8x
2
x
3
+8x
2
−9=0 x
3
−8x
2
−9=0 (x−1)(x
2
+9x+9)=0 nie ma pierwiastkow (chyba) liczysz delte a z pierwszego masz x=1
13 mar 21:22