prostopadłościan
marcin13519: w prostopadłościanie o wysokości 4 dm jedna z krawędzi podstawy ma dł 4 dm, oblicz długość
przekątnej wiedząc że jego objętość wynosi 6√2dm3
13 mar 21:10
dero2005:

a = 4 dm
h = 4 dm
V = 6
√2 dm
3
V = a*b*h
| | V | | 6√2 | |
b = |
| = |
| = 38√2
|
| | a*h | | 4*4 | |
| | √1006 | |
d = √a2 + b2 = √42 + (38√2)2 = |
|
|
| | 8 | |
D =
√h2 + d2 = −−−−−−−−−−−
13 mar 21:45
marcin13519: czyli jak bo będzie dalej bo nie moge wpisać tego zeby ktoś sprawdził czy tak ma być
14 mar 14:24