matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kula
marcin13519:
do naczynia w kształcie kuli wlano 1 litr płynu, oblicz promień naczynia przyjmując Pi=3,14
13 mar 21:04
Eta:
1 litr= 1 dm
3
4
V(kuli)=
πR
3
= 1dm
3
3
3
0,75
R
3
=
=
≈ 0,24
4π
3,14
R=
3
√
0,24
≈0,62 dm 6, 2 cm
13 mar 21:58