Rozwiąż układ równań:
Izuś.: Bardzo proszę o pomoc! To pilne..
{2logx+3logy=3√6
{logx+logy=2
13 mar 20:59
Izuś.: Pomoże ktoś

Bardzo prosze..
13 mar 21:26
tysia : tak mysle i tylko wiem ze to drugie rownianie mozna tak zapisac logx+logy=log100
czyli x+y=100
13 mar 21:31
kachamacha: xy=100
13 mar 21:34
tysia : aa własnie
13 mar 21:34
Izuś.: No tak ale co z tym 1?
13 mar 21:38
tysia : alogcb=blogca
taki wzor znalazlam
moze sie przyda
13 mar 21:43
Izuś.: Kurcze nie wiem jak to zrobić..
13 mar 22:00
DuMaM: z logx+logy =2
wyliczasz ze xy=100 czyli np y=
100x
ok jak już mamy to możemy spokojnie wstawić y do pierwszego równania
czyli => 2
logx + 3
log100x=3
√6
stąd ciągniemy to dalej
2
logx + 3
log100−logx = 3
√6
czyli 2
logx +
323logx= 3
√6
a dalej będzie juz tylko zwykłe równanie
13 mar 22:30