ciągi
stokrotka: Ciąg an określony jest wzorem an=n2−3n+2. Trzeci i piąty wyraz ciągu an są odpowiednio
pierwszym i drugim wyrazem ciągu arytmetycznego bn. Sprawdź czy ósmy wyraz ciągu bn jest
wyrazem ciągu an
proszę o pomoc
13 mar 20:06
stokrotka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
13 mar 20:48
kamis:
n
2 − 3n + 2 ⇔ (n − 1)(n − 2)
Dla n = 3
a
3 =(3 − 1)(3 − 2) = 2
Dla n = 5
a
5 = (5 − 1)(5 − 2) = 12
Ciąg arytmetyczny b
n
(2, 12, ...)
r = a
2 − a
1 = 10
b
8 = 2 + 70
b
8 = 72
72 = n
2 − 3n + 2
n
2 − 3n −70
√Δ = 17
Ósmy wyraz ciągu b
n jest 10 wyrazem ciągu a
n
13 mar 21:04
stokrotka: dziekuje
13 mar 21:08