ciąg geometryczny
r20: Zad 1. Oblicz wartość wyrażenia:
u{53 +54 + ... + 510} {511 − 53}
Zad. 2.
Pierwszy, siódmy i trzydziesty pierwszy wyraz ciągu ciągu arytmetycznego są równe
odpowiednio pierwszemu, drugiemu i trzeciemu wyrazowi ciągu geometrycznego.
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4.
Wyznacz sumę początkowych 30 wyrazów tego ciągu.
Dzięki wielkie za pomoc.
13 mar 19:37
think: 53 + 54 + ... + 510 to jest ciąg geometryczny skończony o wyrazie początkowym 53 i q = 5
an = 510
an = 53*5n−1 = 53 + n − 1 = 5n + 2
n + 2 = 10 ⇒ n = 8
S8 = ....
13 mar 19:44
think: zad 2
a1; a7; a30 są elementami ciągu arytmetycznego
a1 = 4
a7 = a1 + 6r = 4 + 6r
a30 = a1 + 29r = 4 + 29r
poza tym w tej kolejności tworzą ciąg geometryczny, czyli zapisujemy własność ciągu
geometrycznego dla kolejnych wyrazów ciągu:
(4 + 6r)2 = 4*(4 + 29r)
proste równanie kwadratowe do policzenia
13 mar 19:48