niesforny prostopadłościan
rumek: Wykopano dół w kształcie prostopadłościanu o szerokości 10m i długości 27m. Oblicz głębokość
wykopu (w cm), jeżeli pojemność (objętość) wykopu to 1.000 m
3
obliczenia poproszę
13 mar 18:31
Energol Wałbrzych: dosyć proste
masz podane wymiary podstawy czyli jego pole to 270 m2
a masz obliczyć głebokość (czyli teoretycznie wysokość H)
objetość prostopadłoscianu:
V= Pp*H
1000 m3 = 270 m2 * H m
wyliczasz H i pamietasz o tym ze
1m3 = 100cm*100cm*100cm =1000000cm3
13 mar 18:40
rumek: czyli dzielę
1000m3 : 270m2 ≈ 3,703m
zgadza się?
13 mar 18:46
Energol Wałbrzych: no!

zamieniając to otrzymasz w przyblizeniu 370,3...... i am dalej okres jak leci
13 mar 18:49