matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.................
meg:
PROSZE O POMOC
!
Dany jest wielomian W(x)=(x−k)(x
2
−7x+10) Wyznacz parametr k tak aby puierwiastki tego wielomianu tworzyly cg arytmetyczny
13 mar 18:25
;):
x
1
=2 x
2
=5 x
3
=−1 ⋁ x
3
=8⇒k=−1 ⋁ k=8
13 mar 19:23
meg:
DZIĘKUJĘ
juz rozumiem
13 mar 19:28