obliczanie pierwiastków (p{80}+4p{125}-p{320}):p{5}
Anka: obliczanie pierwiastków
(√80+4√125−√320):√5
13 mar 18:21
Anka: tak samo nie wiem co z tym
(3/8)−1*(2/3)−3−(−1/3)−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(0,1)−1−(3/10)0*(0,5)−2
tego nawet bardziej nie kumam
13 mar 18:23
Anka: ta kreska to jest jedno przez drugie (ułamek)
13 mar 18:24
Anka: (3/8)−1*(2/3)−3−(−1/3)−1 / (0,1)−1−(3/10)0*(0,5)−2
13 mar 18:24
;): napisz poprawanie to moze Ci ktos pomoze
13 mar 18:26
Anka: ta trzecia opcja jest dobra.
13 mar 18:28
Ukasz: √80 = 2{20} = 4
√5
4
√125 = 20
√5
√320 = 2
√80 = 4
√20 = 8
√5
| 4√5 + 20√5 − 8√5 | | √5(4 + 20 − 8) | |
| = |
| = 4+20−8  |
| √5 | | √5 | |
13 mar 18:29
;): 1 jeszcze widze wiec moge zrobic
| √80+4√125−√320 | | √5(4√5+20√5−8√5) | | √5(24√5) | |
| = |
| = |
| =24 |
| √5 | | 5 | | 5 | |
13 mar 18:31
dero2005:
(
√80 + 4
√125 −
√320):
√5 =
√a*b = √a*√b
= (
√16*5 +4
√25*5 −
√64*5):
√5 =
√a + √a = 2√a
= (4
√5 + 4*5
√5 − 8
√5) :
√5 =
= (24
√5 − 8
√5):
√5 =
13 mar 18:33
;): oczywiscie chochlik u mnie powinno byc 16
13 mar 18:33