...
meg: Jak to zrobić?

Help me !
Dane jest równanie x
2 – (m – 2)x + m + 1 = 0. Narysuj wykres funkcji f(m) = x
12 + x
22
gdzie x
1, x
2 są różnymi pierwiastkami danego równania.
13 mar 18:19
;): f(m)=x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
f(m)=m2−4m+4−2m−2
f(m)=m2−6m+2
Δ>0
m2−4m+4−4m−4>0
m2−8m>0
m(m−8)>0 m∊(−∞,0)∪(8,∞)
m2−6m+2=0 m1=3−√7 m2=3+√7
xw=3 yw=−7
teraz tylko narysowac ten wykres funkcji masz podany wierzcholek i miejsca zerowe
13 mar 18:51
;): nie zapominij oczywiscie o Df=(−∞,0)∪(8,∞)
13 mar 18:58
meg: o rety

nie wiedziałam, że to tak prosto


Dziękuję Ci bardzo

!
13 mar 19:03
;): mam nadzieje ze wiesz skad co sie bierze?
13 mar 19:13
gog: skąd się to bierze?
13 mar 19:25
meg: tak oczywiscie

dwa RÓŻNE pierwiastki wiec Δ>0, wzory vieta..i reszta normalnie jak kazda
funkcje kwadratowa
13 mar 19:30
Artur. : Dlaczego taka dziedzina?
13 mar 19:31
Artur. : ok juz ogarniam.
13 mar 19:32
meg:

m(m−8)>0
dlatego taka dziedzina
13 mar 19:36