fizyka proszę proszę proszę!
ajć: Fizyka, mam jutro sprawdzian, błagam
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
1. Kondensator płaski wypełniony jest dwiema warstwami dielektryków o grubościach d1=12 mm,
oraz d2=6mm oraz stałych dielektrycznych E1=2,4 oraz E2=4,8. Oblicz pracę przeniesienia
ładunku elektronu z okładki dodatniej na ujemną, jeśli gęstość ładunków na okładkach wynosi 6*
10
−8 C/m
2.
2. Kondensator płaski wypełniony jest dwoma dielektrykami o stałych dielektrycznych E1=6 i E2=3
i grubościach warstw d1=1mm oraz d2=3mm. Jaką pojemność ma ten kondensator, jeśli jego
pojemność bez dielektryków wynosiła C0=210pF?
3. Płaski kondensator powietrzny o polu powierzchni okładek 1200cm
2 i odległości między nimi
4mm wypełniono do połowy dielektrykiem o stałej dielektrycznej E=4. Oblicz pojemność tego
kondensatora.
Bardzo proszę, nie wiem nawet, jak zabrać się za te zadania...