stozek w kuli
gregi: W kule o objętosci V wpisano stożek, którego przekrój osiowy ma przywierzchołku kąt o mierze
α.
oblicz objetosc stozka
13 mar 17:24
gregi:

h1=a
√3/2
h1=r
√3/2
z Pitagorasa wynika ze
b
2=r
2−(r
√3/2)
2
b=r/2
dobrze

i co dalej?
13 mar 17:44
gregi: Pp= πr
2
Pp=(r/4)
2π
Pp=r
2/16π
H=r+h1
H=r+ r
√3/2
V=1/3 πr
2H
V=1/3 r
2* r+ r
√3/2
dobrze?
prosze o sprawdzenie mnie
13 mar 17:59
kamis:
| | a√3 | |
Nie wiem skąd Ci się wzięło |
| , nie jest powiedziane czy przekrojem osiowym stożka |
| | 2 | |
jest trójkąt równoboczny, równie dobrze może nim być trójkąt równoramienny
Objętość kuli:
V = 4πR
3
Z twierdzenia sinusów:
b = 2Rsinα
h
12 = R
2(1 − sin
2α)
h
1 = R
√1 − sin2α ⇒
√1 − sin2α = cosα
h
1 = Rcosα
| | πR2sin2α | |
Objętość stożka: |
| * R(1 + cosα) |
| | 3 | |
13 mar 18:01
gregi: dzieki
13 mar 18:10
Ajtek: V kuli=
43πR
3
13 mar 18:54
gregi: to jak to ma byc poprawnie?
14 mar 16:16
gregi: no prosze piknie
14 mar 16:23
gregi: na prawde pilne
14 mar 16:48