funkcja kwadratowa - podstawowe zadania
hm..: Proszę o szybką pomoc. Mam zadania, których nie umiem rozwiązać...
1. Naszkicuj wykres funkcji:
y = {−x(kwadrat) dla x należącego <−2,1>
y = {x(kwadrat) − 2x dla x należącego <1,3>
W rzeczywistości oba równania złapane są jedną klamrą.
2. Na podstawie wykresu funkcji f określ jej wzór:
a.) mam podane:
punkt A(3,2)
W (2,4)
ramiona funkcji są skierowane na dół
b.) mam podaje:
punkt A (3,−2)
miejsca zerowe = −1 i 2
ramiona funkcji są skierowane na dół
3. Przesuwając wykres funkcji y=−x(kwadrat) o 3 jednostki w lewo oraz o 1 jednostkę w dół
otrzymujemy wykres funkcji h(x).
Podaj wzór funkcji h(x) w postaci ogólnej.
Jestem bardzo wdzięczna za pomoc

.