ciągi
stokrotka: dla pewnych liczb x i y wartości wyrażeń x+y, 4x−y, 3x+4y+1, 9x−4y+1 są początkowymi, kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego
a)wyznacz x i y
b)oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu należy wziąć, aby ich suma była większa od 20100
proszę o pomoc
13 mar 17:05
morfepl: r=4x−y−(x+y)
r=3x+4y+1−(4x−y)
r=9x−4y+1−(3x+4y+1)
rozwiąż ten układ
| | a1+a1+(n−1)r | |
a następnie oblicz sumę ciągu z wzoru Sn= |
| n |
| | 2 | |
13 mar 17:11
stokrotka: ale skąd mam wziąć a1 i n?
13 mar 18:19
stokrotka: odwołuje ostatnie pytanie. dziekuje za pomoc
13 mar 19:15