całka x/(x^2+1)
orwell: obliczyć całke ∫ x/(x
2+1) dx
błagam jak to obliczyć

?
13 mar 16:29
Godzio :
x
2 + 1 = t
2xdx = dt
13 mar 16:32
orwell: dzieki wielkie, moglem na to wpasc sam
13 mar 16:40
ayman: podstaw
u=(x2+1)→du=2xdx→ ∫ x/(x2+1) dx=0,du/u=0.5lnu +c=0,5ln(x2+1)+c
13 mar 16:44
ayman: co potrzebujesz jeszcze
13 mar 16:45
sss: Dwadziescia piec czwartych do potegi 2x+1 = dwie piate do potegi 3x−12
pomozcie prosze
13 mar 16:46
m: ∫1/x2
11 kwi 13:07
m:
11 kwi 13:08
aniabb: | | x−3 | | 1 | |
∫x−2 dx = |
| +C = |
| +C |
| | −3 | | −3x3 | |
11 kwi 13:10
pigor: .., no nie żartuj, toć całka elementarna , bo
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫x−2dx= |
| x −2+1 + C= −1x −1 +C= −1x +C . ... |
| | x2 | | −2+1 | |
11 kwi 13:12
pigor: ... to "nie żartuj" to nie do ciebie
aniabb, bo znam to, co tu zdarzyło sie Tobie
11 kwi 13:14
aniabb: 
chyba śpię z otwartymi oczyma
11 kwi 13:30
Melon: A kto obliczy taką całkę ∫x2−x = ∫x(x−1)=
4 wrz 19:21
Mila:
Teraz Melon żartuje?
∫x2 dx−∫x dx= masz we wzorach.
4 wrz 19:56
Justek: ∫(x2+x+1)2
5 paź 18:44
marr: (x2+4)3xdx
10 gru 13:45