ciągi
stokrotka: Liczby 2x3−5x, x2+x, 3x+4 (w podanej kolejności) są trzema początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o wyrazach całkowitych
a)oblicz x
b) podaj wzór na n−ty wyraz ciągu
nie ogarniam w ogóle tego zadania i nie rozumiem ciągów. ;<
Proszę o pomoc.
13 mar 16:24
kamis:
| | 2x3 − 5x + 3x + 4 | |
x2 + x = |
| |
| | 2 | |
2x
2 + 2x = 2x
3 − 5x + 3x + 4
2x
3 − 2x
2 −4x + 4 = 0
2x
2(x − 1) − 4(x −1) = 0
(x−1)(2x
2 − 4) = 0
x
1 = 1
x
2 =
√2
x
3 = p−{2}
Wyrazy ciągu są całkowite, więc tylko x =1 spełnia ten warunek
b) a
1 = −3 (2 * 1
3 − 5 * 1)
a
2 = 2
r = 5
a
n = −3 + (n−1)5
a
n = −3 + 5n − 5 = 5n − 8
13 mar 16:30
stokrotka: czemu w podpunkcie b) a2=2? w żaden sposób mi to nie wychodzi. ;< mógłbyś wyjaśnić?
13 mar 16:55
stokrotka: wychodzi mi albo 6 podstawiając dalej do wzoru 2x3−5x albo tez 6 podstawiajac do wzoru x2+x
hmm?
13 mar 17:08
maturzysta : w b) podstawiasz x=1 do wzoru x2 + x co daje 1+1=2 więc a2 = 2
4 kwi 23:49