zad
meg: Wyznacz wszystkie wartości parametru dla których funkcja f(x)=mx2+2mx−3 przyjmuje tylko
wartosci ujemne
13 mar 16:00
Godzio :
1
o m = 0 ⇒ f(x) = −3
2
o m ≠ 0
| ⎧ | m < 0 | |
| ⎩ | Δ<0 ⇒ 4m2 + 12m < 0 ⇒ 4m(m + 3) < 0 ⇒ m ∊(−3,0) |
|
Odp: m ∊ (−3,0>
13 mar 16:02
meg: Dziękuję

!

nie wiedziałam jak za to zadanie zabrać nawet
13 mar 16:08
Godzio :

Jeśli funkcja ax
2 + bx + c ma przyjmować tylko wartości ujemne to:
a < 0 − ramiona idą do dołu
Δ < 0 − brak styczności z osią OX a co za tym idzie brak wartości dodatnich
13 mar 16:10
meg: Dzięki raz jeszcze
13 mar 16:16