matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
M:
Dla jakich wartości a ∊ R równanie sinx + cosx = 2a − 3 ma przynajmniej jedno rozwiązanie?
13 mar 15:28
Godzio :
√
2
√
2
π
sinx + cosx =
√
2
(
sinx +
cosx) =
√
2
sin(x +
)
2
2
4
π
√
2
sin(x +
) = 2a − 3
4
π
sin(x +
) = {2a − 3}{
√
2
}
4
π
−1 ≤ sin(x +
) ≤ 1
4
−1 ≤ {2a − 3}{
√
2
} ≤ 1 −−− rozwiąż to i podaj odpowiedź
13 mar 15:43
Godzio :
2a − 3
Ułamek mi zjadło, miało być oczywiście:
√
2
13 mar 15:49
M:
dzięki
13 mar 16:20