dowodzenie tezy, planimetria, trapez, DC=BC
Archimedes:
proszę o pomoc = sprawdzenie zadania planimetria Trapez
W trapezie ABCD, w którym AB || DC oraz |AB| > |DC|,
przekątna DB zawiera się w dwusiecznej kąta ABC.
Wykaż, że |DC|=|BC|.
Pozwoliłem sobie na narysowanie owego trapezu i pozaznaczenie w nim kątów.
Czy dobrze rozumuję, że jeśli kąt przy wierzchołku
B wynosi 2α, to kąt przy wierzchołku D wynosi α ?
Jeśli tak, to czy poprawnie wykonam zadanie dorysowując odcinek |CK|
i napisać, iż trójkąty są przystające z cechy KKB?
Proszę o wskazówki, poprawę i pomoc, dzięki z góry wszystkim
13 mar 15:16
Archimedes: ponawiam
13 mar 16:52
Ajtek: Generalnie jest ok.
Tylko musisz waziąść pod uwagę kąty: KBC=α i KDC=α
13 mar 17:28
Maniek:
To wg Ajtka jest generalnie ok.
Odcinek CK jest tu niepotrzebny.
1) Kąty ABD i BDC jako kąty naprzemianległe mają równe miary, czyli |∡ABD| = |∡BDC| = α.
2) Przekątna BD jest dwusieczną kąta ABC, więc |∡ABD| = |∡DBC| = α.
3) |∡BDC| = |∡DBC| = α, więc trójkąt DBC jest równoramienny, równe są boki BC i CD.
14 mar 15:46
Archimedes: Dziękuję Wam bardzo
15 mar 18:27