INDUKCJA MATEMATYCZNA !! Błagam o pomoc!
szarpej: INDUKCJA MATEMATYCZNA

Błagam o pomoc!
Wykaż metodą indukcji , ze dla każdej liczby naturalnej dodatniej n :
a)liczba (3
4n+2) +1 jest podzielna przez 10
Mógłby ktoś wytłumaczyć mi na tym przykładzie , jak to się robi . proszeee
13 mar 14:49
;): nie jest to przepisane poprawnie
13 mar 15:03
szarpej: a) liczba : 34n+2 +1
13 mar 15:58
zdesperowany student: sprawdzasz dla n=1 jest ok
dla n+1 zakladamy prawdziwosc
34(n+1)+2+1=34n+6+1=34n+2*34+1=34[34n+2+1]−80 i wszystko sie zgadza
13 mar 16:07
szarpej: A mógłbym poprosić jakieś objaśnienia do tego przykładu , krok po kroku , co należy zrobić ? Bo
niestety nie jestem w stanie , sam wywnioskować skąd się , co wzięło . Będę niezmiernie
wdzięczny
13 mar 16:26