ciągi
stokrotka: Trzy początkowe wyrazy malejącego ciągu arytmetycznego (an) są pierwiastkami wielomianu
W(x)=x3 − 6x2 −4x + 24
a) znajdź pierwszy wyraz tego ciągu
b) Oblicz sumę a14+ a15+ a16+...+a37
bardzo proszę o pomoc
13 mar 14:33
Bizon: W(x)=x2(x−6)−4(x−6)=(x−6)(x2−4)
a1=−2
a2= 2
a3= 6 r=4 .... itd ...
13 mar 14:40
Vizer: a) W(x)=x2(x−6)−4(x−6)
W(x)=(x2−4)(x−6)
W(x)=(x−2)(x+2)(x−6)
Pierwiastkami równania są : −2,2,6
Wiedząc, że ciąg jest arytmetyczny malejący wyznaczamy pierwszy wyraz
a1=6
13 mar 14:42
morfepl: W(x)=x
2(x−6)−4(x−6)=(x
2−4)(x−6)=(x+2)(x−2)(x−6) stąd
x
1=−2; x
2=2; x
3=6
r=2−(−2)=4
| | a1+a1+36r | | a1+a1+12r | | −4+36*4 | | −4+12*4 | |
Sn= |
| *37− |
| *13= |
| *37− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
*13=70*37−22*13=2590−286=2304
13 mar 14:42
morfepl: tak, malejący, sorry za błąd
13 mar 14:43
stokrotka: dziękuję bardzo
13 mar 15:18
monika: odjąć trzeba S13 czyli powinno być.....x12, ale tak czy tak nie wychodzi dobrze
6 kwi 23:37