stereometria
rudy1022333: w stożek prosty wpisano prawidłowy ostrosłup trójkątny o danej długosci a krawędzi podstawy i
danej mierze 2alfa kąta płaskiego przy wierzchołku ściany bocznej. Oblicz pole powierzchni
całkowitej stożka
13 mar 14:26
rudy1022333: up
13 mar 14:40
rudy1022333:

TAK MA WYGLĄDAĆ RYSUNEK?
13 mar 15:01
rudy1022333: nikt nie pomorze

?
13 mar 15:08
rudy1022333: prosze
13 mar 15:21
Godzio:
Rysunek jest ok

, pomagać coś czy próbujesz jeszcze ?
13 mar 15:25
rudy1022333: pomagać

mam sporo zadan do rozwiązania
13 mar 15:28
Godzio :
| | h1 | |
ctgα = |
| ⇒ h1 = a * ctgα |
| | a | |
| | a | | √3a | |
H = |
| √12ctg2α − 1 = |
| √12ctg2α − 1 |
| | √12 | | 12 | |
H
2 + r
2 = l
2
| | a2 | | a2 | |
a2ctg2α − |
| + |
| = l2 |
| | 12 | | 3 | |
P
c = πr
2 + πrl
Podstaw do wzoru i uprość do najprostszej postaci
13 mar 15:39
rudy1022333: dzieki ci wielkie
13 mar 15:52